Monday, April 11, 2016

7:38 PM




Το blog ξεκινάει σήμερα ενα μεγάλο οδοιπορικό σέ μιά από τίς πιό ομορφες καί ιδιαίτερες χωρες της κεντρικής Ευρώπης , γιά τήν οποία τόσα λίγα γνωρίζουμε  :  Τήν Ελβετία  !
Ως συνήθως θα προσπαθήσουμε να διεισδυσουμε όσο βαθύτερα είναι εφικτο και νά δώσουμε μια πλήρη εικόνα της μικρης αυτης χωρας , καθως καί τις συνήθειες των ανθρώπων πού απαρτίζουν τόν πληθυσμό της .
              ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ειναι αλήθεια οτι οι Ελβετοί...τά κάνουν λίγο αντίθετα , όχι μόνον από εμας τούς Μεσογειακούς , αλλά γενικώτερα καί από τούς περισσότερους ΒορειοΕυρωπαιους .
Ειτε λοιπόν μιλήσουμε για σοκολάτα , ρολόγια , φρέσκο βουνίσιο αέρα , τυριά καί διεθνείς τραπεζίτες , ενα ειναι βέβαιο :  Οτι η Ελβετία ειναι μιά πολύ ενδιαφέρουσα χώρα...
Ας δουμε γιατί....
               ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Η χώρα ως γνωστον δέν ανήκει στήν Ευρωπαική Ενωση , καί χρόνια τώρα απολαμβάνει προνόμια γιά τήν αποφασή της .
Οταν μιλάμε γιά τή Ελβετία , μιλαμε ...προσέξτε γιά τήν αμεση δημοκρατία σέ όλο της τό μεγαλείο  !
Οχι στά χαρτιά αλλά στην πράξη .
Γιά κάθε σοβαρή απόφαση που αφορα ειτε το κράτος συνολικά
ειτε κάποιο καντόνι , υπάρχει τό σχετικό δημοψηφισμα .
Ο επισκέπτης γρήγορα ερχεται αντιμέτωπος μέ τα αυτονόητα.
Τα θεαματικά τοπία , το γεγονός οτι η σοκολάτα ειναι πεντανόστιμη , τα τρενα φεύγουν πάντα στήν ωρα τους...
Καί...ναί , οι Ελβετοί ειναι πολυ συγκρατημένοι ανθρωποι  !



Ας μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα γι'αυτούς....

1 .  ΓΛΩΣΣΕΣ....
Τεσσερις ειναι οι εθνικές γλωσσες .
Ελάχιστοι ομως τίς μιλούν ολες  !
Τα Γερμανικά ειναι η πιό κοινη ολων . Ομιλειται στά κεντρικά καί στά ανατολικά τμηματα .
Μετά τα Γαλλικά που μιλουν στήν δύση , τά Ιταλικά στόν νότο,
τί ..εμεινε  ;
Η ..τέταρτη γλωσσα πού ειμαι σίγουρος οτι δεν τό γνωριζατε !
Ειναι η Romansh που ομιλειται στα βουνα ...
Η μητρική γλωσσα λίγων χιλιαδων δηλαδή .
Με τόσες γλωσσες φυσικό δέν ειναι να υπάρχει και μια πεμπτη ανεπισημη ομως  ;
Ειναι η ...Αγγλική καί ετσι δέν μενει κανεις παραπονουμενος  !


2 .  ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΚΟ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΒΕΤΙΚΑ....
Μπορει νά βρισκονται σέ ολα τα καταστήματα μέ σουβενίρ , 
ειναι ομως Γερμανικής προελευσεως  !
Καί ενω οι Ελβετοί ειναι ευτυχισμένοι που τα..πουλούν , οι ψαγμένοι τουρίστες προτιμουν νά αγοράζουν χειροποιητα ξυλινα σκαλιστά αγελαδακια η καί τούς πασίγνωστους σουγιάδες , με 72 (!) διαφορετικές χρήσεις  !

3 .  ΑΚΡΙΒΕΙΑ...
Μήν πάει τό μυαλό σας στό πονηρό καί στό χρήμα...
Μιλαμε γιά τήν πασιγνωστη Ελβετική ακριβεια στά δρομολόγια των τρένων , των πλοιων στίς λίμνες κλπ .
Στην πραγματικότητα ολου του συγκοινωνιακου δικτύου .
Οταν λεμε οτι ενα τρένο αναχωρει στις 14.17 , τότε ειναι σίγουρο οτι θα φυγει στις ..14.17  !
Αν αργησετε εστω και 1' , απλως θα περιμένετε το επόμενο..


4.  ΟΥΡΕΣ....
Δέν υπάρχουν ουρές στήν Ελβετία...
Οι Ελβετοί ειναι τρομερά ευγενικοί σέ κάθε περίπτωση .
Απλώς δέν τούς αρέσουν οί ουρές . Μήν φανταστειτε ομως
Ελληνικές καταστάσεις μέ φασαρίες και ...βρισίδια...
Κάθε αλλο μάλιστα...
Μέ ηρεμία και συντεταγμένα ο καθένας ...διεκδικεί τήν προτεραιότητά του , πρίν επιβιβασθει στο μέσο μεταφοράς του...Ακόμη καί αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσει με..τέχνη τούς αγκωνες του  !


5 .  ΤΟ  FONDUE.....
Το φοντί , ειναι το γαστριμαργικό δωρο των Ελβετων 
στήν ανθρωπότητα  !
Μέ μία διαφορά  :   Πρέπει να το φάτε με τόν σωστό τρόπο..
Υπαρχουν κανόνες .
Επειδή από τήν ίδια γαβάθα θα φανε..όλοι , το πηρούνι δέν πρέπει νά ακουμπήσει τα ..χειλια σας , τήν γλωσσα ή τά δόντια.
Καί αυτο διότι καθώς καταλαβαίνετε , θά ξαναπάει μετά την μπουκιά σας...μέσα στήν γαβάθα .
Καί το τραγανό κομμάτι πού μένει στόν πυθμένα ειναι γιά να τό μοιραστουν όλοι , όχι γιά τό πιό...γρηγορο πηρούνι τού τραπεζιού  !!


6 .  ΟΙ  ΚΥΡΙΑΚΕΣ....
Πρός ενημέρωσή σας  :  Οι Κυριακές ακόμη υπάρχουν στήν χώρα.....
Ξεχάστε τά ψώνια , όλα τά μαγαζιά ειναι κλειστά .
Μθν περιμένετε να βρειτε τήν παραμικρή ζωντάνια στό κέντρο της πόλης...
Η Ελβετική Κυριακή σημαίνει ...εκδρομή πρός κάθε κατευθυνση   !

7 .  ΤΑ  ΜΕΤΡΗΤΑ ΕΙΝΑΙ..ΒΑΣΙΛΙΑΣ....
Μήν ανησυχειτε καθόλου αν γιά κάτι πολύ φθηνό  βγάλετε χοντρό χαρτονόμισμα . Τα μαγαζιά στήν Ελβετία εχουν πάντα ρέστα νά σού δώσουν  !
Αν καί μεταξύ μας , μήν περιμένετε καί ...πολλά ρέστα ....



8 .  ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ  ΦΑΓΗΤΟ.....
Τό μεσηριανό ( αν ειναι δυνατόν ) αρχίζει στις 12 ( ! ) .
Γιά προσπαθηστε νά βρειτε τραπέζι χωρίς reservation ας πουμε στίς..12.30....Αν τά καταφέρετε...σφυρίξτε μου κι'εμένα!
Αν πάλι πατε 13.30 - 14.00 , αποκλειεται να σας σερβίρουν τουλάχιστον ζεστό φαγητό .
Τά περισσότερα γραφεία, κλείνουν στίς 12 , μέσα στα κτίρια τραπεζων καί επιχειρησεων επικρατει σιωπή καί τά παιδιά γυρνουν σπίτι γιά φαγητο  !

▪○●□■▪○●□■▪○●□■▪○●□■▪○~~~~~~~▪○●□■▪○●□■▪○●□■▪○●

Πρίν μπουμε στά ενδότερα της ...μυστηριώδους αυτής χώρας
καί κυρίως πριν ασχοληθουμε με τα καντόνια της καί τά οσα εχουν να σας προσφέρουν ( σημαδεύοντας πάντα τα highlights τους ) , λέω νά σας μπάσω κατ'ευθειαν και χωρίς πολλες περικοκλάδες , στά διάσημα πιάτα της Ελβετιας καί τις γαστρονομικές της συνήθειες , πού προβλέπω οτι κατά το διαστημα παραμονης σας , θά γινουν ΚΑΙ δικες σας  !


ΑΡΑ  :  ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ.....

1 .  FONDUE .
Το σήμα κατατεθέν της Ελβετικης κουζίνας  !
Πάμπολλοι οι τρόποι παρασκευής της . Λέω μάλιστα νά σας ανοίξω λίγο τά μάτια με κάποιες...συνταγές .
Πρίν ομως θά σας πω οτι το fondue αποτέλεσε γιά αιωνες τήν βασική τροφή των ανθρωπων στά βουνά . Αυτοί εξ'αλλου  βασίστηκαν στο πως να αντιμετωπισουν το κρύο και πρός τουτο συνεδίασαν το ψωμί μέ το λειωμένο τυρί...
Σήμερα , αποτελεί την πιο επιβαλλομενη τροφή γιά ντόπιους και επισκέπτες ..
Αποτελειται απο κομματάκια χωριάτικου ψωμιου πάνω στα οποια " χυνεται " το λειωμένο τυρί , που βουτηγμένο σε ειδικό σκευος πανω σε " ανοιχτή φωτιά " καί μέ τήν πρόσμειξη σε σαλτσα κρασιου και σκόρδου , δημιουργει ενα ακτύπητο αποτέλεσμα . Σαν τυριά μπορειτε να λοιωσετε gruyere καί vacheron .  Καλη ορεξη λοιπόν .
ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ....


( στα Αγγλικά γιά να μήν αδικήσω τον...παρασκευαστή ) !
- 2 tbsp cider vinegar .
- 1 tsp cornflour
- 250g cheddar , grated .
- 250g Gruyere , grated .
- 3 tbsp creme fraiche .
SUGGESTIONS FOR DIPPING...
- 4 thick slices bread , such as sourdough chopped into chunks .
- 2 tbsp olive oil .
- 2 carrots , cut into batons .
- 2 peppers , deseeded and cut into strips .
- 2 cellery sticks , thickly sliced .
- 200g pack mini salami or 1 thin salami cut into bite-size chunks.
PREPARATION TIME  :  20'
COOK  :   20'  


ΑΚΟΜΗ....
Το fondue bourguignonne , διαφέρει απο το κλασσικό cheese fondue , απο το οτι μεσα στο κεραμικό σκευος που βραζει πάνω από τήν φωτιά , προσθέσετε κομματάκια βοδινού κρέατος μαγειρεμένα σέ ζεστό λάδι .
Σαν τυριά μπορειτε να πειραματιστειτε , βάζοντας πάντα gruyere και εναλλακτικά π.χ. Emmentaler...



2 .  ROSTI.....

Η Ελβετική λοιπόν κουζίνα , ειναι ενας συνδυασμός Γερμανικης , Γαλλικής καί ΒορειοΙταλικης κουζίνας , καί αυτό βοήθησε στήν δημιοργία πολλών τοπικων σπεσιαλιτέ  , όλες βασισμένες σέ λίγα βασικά συστατικά .
Κάποια πιάτα παρ'ολα ταυτα ξέφυγαν απο τά τοπικά σύνορα καί έγιναν δημοφιλη σε ολη τήν επικράτεια .
Γιά παράδειγμα η πατάτα ειναι το βασικό συστατικό σέ πολλες συνταγές διαφόρων καντονιών , αλλά καί ενός Εθνικου φαγητού του Rosti .
Το αγελαδινό γάλα χρησιμοποιειται σε 450(!) τύπους τυριών
( μερικά απ'αυτά διάσημα παγκοσμείως ) , αλλά  καί στήν παρασκευή δύο ακόμη Εθνικών σπεσιαλιτέ  :  Τού fondue καί τής raclette . Ακόμη το αγελαδινό γάλα ειναι επίσης βασικό συστατικό ενός αλλου διάσημου Ελβετικού προιόντος , τής σοκολάτας γάλακτος  !
Σκέφτομαι ...μόλις πόσο δίκιο πρέπει νά ειχε κάποιος πού ειπε 
" λογικά οί αγελάδες πρεπει νά ειναι περισσότερες από 
τούς...ανθρώπους σ'αυτήν την χώρα " !  Ασυλληπτο....
Αλλες τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν πάνω 200 είδη ψωμιού , 223 ποικιλίες κραασιού , καί 400 τύπους αλατισμένου ή καπνιστού λουκάνικου  !
Κατά περιοχή σας αναφέρω , τό luganighetta στό Ιταλόφωνο Ticino , τα Wurst στο Γερμανόφωνο τμήμα , καθως καί τα saucisson vaudois καί saucisse μέ λαχανικά στο Γαλλόφωνο
της λίμνης Leman .
Τέλος η φύση βοήθησε γιά μία συνταγή πρωινού , πού εξαπλώθηκε σέ ολο τον κόσμο  :  Του Biercher-Muesli , πού αποτελειται από γιαούρτι , πληγούρι βρώμης , φρέσκα καί αποξηραμένα φρούτα .
            *********         *********       *********      **********


Η raclette , τό fondue καί η σοκολάτα ειναι άκρως σημαντικά γιά τήν εικόνα τής Ελβετίας πρός τά εξω , όμως σε αριθμους υπάρχουν άλλα πιό σημαντικά εξαγωγικά προιοντα  !
Ισως σας εκπλήξω , αλλά η εξαγωγή καφέ ( ! ) , βοηθούμενη από το φαινομενο Nespresso , ειναι πολύ μεγαλύτερη από το σύνολο τυριων και σοκολάτας μαζυ  !
                     *****************        *****************
Τώρα πιά είναι ή ωρα νά δουμε τα " αόρατα τουλάχιστον στήν Ελλάδα αυτά φαγητα "...ξεχωριστά  !

Το Rosti ,είναι ενα πιάτο μέ πατάτες φούρνου η τηγανητές , σέ κάθε περιπτωση τραγανές εξωτερικά  αλλά " λειωμένες "
στό εσωτερικό τους . Μερικές φορές μπορει να συναντήσετε τό παραδοσιακό αυτό πιάτο , μέ μπεικον , τυρί , καί κρεμμύδι .
Τρώγεται καί σάν συμπληρωματικό πιάτο , συνοδεύοντας αριστα τηγανητά αυγά μέ σπανάκι , η καί ενα ειδος κρέατος λουκάνικου μέ τό ονομα fleischkase .
Στίς αρχές εθεωρειτο το breakfast τών αγροτων στήν Βέρνη αργότερα ομως εξαπλώθηκε σε όλη τήν χώρα , μέ συνέπεια νά θεωρείται Εθνικό φαγητό .

ΚΑΙ  ΜΙΑ  ( απο τίς πολλές ) ΣΥΝΤΑΓΗ  ΤΟΥ  ROSTI....
ΥΛΙΚΑ  :   5 rashers streaky bacon .
Οne and a half kg Maris Piper potato , peeled .
5 tbsp olive oil .
1 small onion
Butter , for greasing .


1 . Heat oven to 190/170 C fan/gas 5 .  Dry-fry the bacon in a pan for 5 mns until crisp , then chop into small pieces .
Boil the whole potatoes for 5 mns , drain , then place in a bowl of chilled water .
2 . When cool enough to handle , pat the potatoes dry and roughly grate into a large bowl . Toss with the oil as you go , to stop them from sticking . Roughly grate the onion and squeeze out any excess juice , then stir into the potatoes along with the bacon .
3 . Place a baking sheet in the oven for 5 mns to warm through .
Liberally grease a 23cm loose-bottomed cake tin with butter .
Scatter the potatoe over the tin , trying not to pack it down , then dot all over the top with butter .
Place on the hot baking sheet and bake in the oven for 1hr 20 mns until the potatoes are cooked through and crisp on top .

-  Τι λέτε...τά καταφέρατε  ;
-  Ιστορικά πάντως , σπάνια μία συνταγή πετυχαίνει μέ τήν πρώτη...Οπότε μήν..απογοητευεσθε  !
3 .  RACLETTE....
Το εθνικο αυτό φαγητό φέρει τό ονομα ενός Ελβετικου τυριού πού παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα καί μοιάζει κάπως μέ τό gruyere .
Παλαιότερα οι Ελβετοί έβαζαν ολόκληρο το " κεφάλι " δίπλα στο τζάκι και το εξυναν σε λεπτές φέτες μεχρι νά λοιώσει από την ζέστη τής φωτιας .
Σήμερα τό λειώνουν ειτε σε ειδικές κατσαρόλες , ειτε στό grill. Τό συνοδεύουν με μικρες ξεφλούδιστες πατάτες και μπέικον , κρεμμύδι ακόμη καί..πίκλες .

ΚΑΙ  Η  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ  ΣΥΝΤΑΓΗ  ΤΗΣ  RACLETTE....
- Σαν τυριά , εκτός του ομώνυμου μπορειτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής  :  Tilsit , Grey Alp  , Appenzeller καί Emmental . Ακόμη , ιδανικό κρασί θεωρειται ενα ελαφρύ λευκό.

ΥΛΙΚΑ...
2Lb small potatoes .
One and a half Swiss Raclette cheese , cut into slices .

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ  ΠΙΑΤΑ...
-  A selection of dry-cured meats such as prosciutto di Parma .
-  Baguettes .
-  Gherkins , pickled onions .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ....
1 .  Wash potatoes . Boil in their skin until cooked .
2 .  Place potatoes , cheese and all side dishes on table .
3 .  Place slice of cheese in each of 8 raclette dishes and place under heating element to melt .
4 .  Scrape melted cheese onto each person's plate of potatoes , gherkins and pickled onions .
5 .  Season with freshly ground pepper and enjoy with dried meats and baguette .


Makes 8 servings .

4 .   BIRCHERMUESLI......
Πολύ πιθανόν να εχετε δοκιμάσει αρκετές φορές τα muesli στο πρωινό σας , σίγουρα ομως δεν γνωρίζετε οτι αυτά
" εφευρέθηκαν " το 1900 από ..κάποιον Dr Maximilian Bircher .
Αυτός λοιπόν , πιστεύοντας οτι η καλύτερη δίαιτα ηταν αυτή μέ cereals , φρουτα καί λαχανικά , δημιούργησε τό birchmuesli -
- μιά μείξη crispies από βρώμη , καρύδια , φρούτα , χυμό λεμονιού καί συμπηκνωμένο γάλα .
Σήμερα το Birchermuesli τρώγεται εκτός τού πρωινου..καί τό βράδυ μερικές φορές .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ....

ΥΛΙΚΑ....
-  2 cups rolled oats  ( δημητριακά βρώμης ) .
-  1 green apple , chopped
-  1 cup 2% milk .
-  1 cup nonfat plain yogurt .
-  1 banana , choped .
-  1/4 cup raisins .
-  1 tablespoon chopped walnuts .
-  1 tablespoon slivered almonds .
-  1 tablespoon brown sugar .
-  1 tablespoon honey .
-  1 tablespoon orange juice .
Add all ingredients to list...

PREPARATION TIME  15 ' .
READY  :  IN 1H 15 '  .

Mix oats , apple , milk , yogurt , banana , raisins , walnuts , almonds , brown sugar , honey and orange juice together in a bowl . Chill in refrigerator for at least 1 hour to set .

Τελειώσαμε μέ τα πιό Εθνικά από τα Ελβετικά πιάτα  !
Ας δουμε ομως καί μερικά πιό...τοπικά...

5 .  SAFFRON  RISOTTO...
Ενα παραδοσιακό πιάτο τού καντονιου του Ticino , τού μόνου καντονιού που επισήμως ομιλείται η Ιταλική , καθως συνορεύει στα νότιά του με το Piemonte καί την Lombardia .
Το saffron παράγεται στο καντόνι τού Valais , καί ειναι απαραίτητο συστατικό αυτού τού πιάτου .
Τό saffron risotto ειναι ενα εύκολο πιάτο γιά το σπίτι καί αποτελειται απο ρύζι αργά μαγειρεμένο μέ κρεμμύδια , σαφράν 
κρασί καί τυρί .
Ας δουμε πώς...
Μάλιστα σας δίνω μία ακομη πιό ξεχωριστή συνταγή  !

SAFFRON  RISOTTO  WITH  LUGANIGHE  SAUSAGE...
Serves  4  .
INGREDIENTS  ( υλικά ) .
-  600g Luganighe Sausage , simmered for 20 ' in plain water .
-  25g butter .
-  1 onion , finely diced .
-  250g raw risotto rice .
-  200ml white wine .
-  800ml meat , chicken or vegetable stock , kept warm ( make it easy for yourself and just dissolve some stock powder in 800ml boiling water .
-  1/2 teaspoon daffron powder ( 1 teaspoon is also fine if you want a more intense coloured risotto ) .
-  Salt & pepper to taste .
-  100g grated hard cheese ( parmesan , romano or sbrinz )

COOKING .  ( Mαγείρεμα ) .....
- In a large pan , melt the butter and sweat the onions over low heat without letting it caramelize .
- Add the rice and mix well . Saute over low heat until the rice turns translucent .
- Add white wine and turn up heat . Stirring constantly until white wine is completely absorbed by rice .
- Add stock to rice . Stop adding stock when rice has been covered by liquid . Bring to the boil and reduce heat to a simmer.
Leave rice uncovered and stir occasionally to prevent bottom from burning . Add more stock if liquid has been reduced too much . Keep simmering until rice is creamy and al dente 
( approximately 20 ' ) .
- Stir in saffron and grated cheese . Mix well and season to taste with salt and pepper .
- Portion rice and sausage into deep plates .
                     Serve now  !



6 .  ZURCHERGESCHNETZELTES  !!  ( Πως τά πήγατε μέ τήν 
προφορά  ;  )  .

Ξερετε πώς μεταφράζεται  ;
" κομμενα κομμάτια κρέατος Zurich style "  !
Αν το δείτε σε ενα menu στήν Ελβετία , τό πιάτο θά εχει γίνει από φέτες μοσχαριού καί μερικές φορές συκώτι μοσχαρίσιο .
Το μοσχάρι μαγειρεύεται μέ μανιτάρια , κρεμμύδια , κρασί καί κρέμα γάλατος . Συνήθως το συνοδεύετε μέ rosti , noodles ή ρύζι . Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε το μοσχάρι μέ κοτόπουλο ή χοιρινό , εάν τό φτιάξετε μόνοι σας .

Ιδου μία ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ αυτης της σπεσιαλιτέ
της Ζυρίχης......
Σερβίρεται τυπικά μέ Rosti .

ΥΛΙΚΑ...ΓΙΑ 6 ΠΙΑΤΑ ...
- 2 lbs veal cutlets , sliced into 3/4 in strips .
- 3 tablespoons all-purpose flour .
- 2 ounces unsalted butter .
- 2 tablespoons olive oil .
- 1 onion , very finely sliced .
- 2 garlic cloves , finely sliced .
- 15 fresh sage leaves ( φύλλα φασκόμηλου ) , chopped .
- 7 ounces cremini mushrooms , thickly sliced .
- 1 cup dry white wine .
- Sea salt & freshly ground black pepper .
- 1 and one quarter cups heavy cream .

COOKING...
Sprinkle the flour over the mrat and coat well . Heat half of both the butter and oil in a frying pan . As soon as the butter foams , add the meat and brown it very quickly on all sides .
Set aside on a plate  !
PREPARATION TIME  :   10 '
COOKING  TIME           :   30 '

Αυτά ήταν αγαπητοί μου μερικά απο τά signature πιάτα πού θα συναντήσετε στά menus αυτής τής όμορφης καί κυρίως ησυχης χώρας . Ελπίζω νά ηταν αρκούντως κατατοπιστικά καί γιατί οχι νά σάς βοήθησαν νά γινετε καλύτεροι..chefs  !
                        :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

   ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ  ΤΩΡΑ  ΣΤΟ  ΨΗΤΟ...

Αφού νομίζω τελειώσαμε μέ κάποιες  " γενικές πληροφορίες "
γύρω από την πανέμορφη ( επιμένω.. ) αυτήν χώρα , νομίζω οτι ειναι ώρα να δούμε μαζί  " πού ακριβώς μπαίνετε στο παιχνίδι "
καί τί εχει νά προτείνει ο blogger για σάς  !
                   ::::::::::::::::::::::::::         :::::::::::::::::::::::::


Κατ'αρχας...έτσι γιά νά ανοίγω τα χαρτιά μου , εννοειται δέ θά ασχοληθώ μέ τήν Ελβετία σε...ολη την εκτασή της .
Αν ειναι ποτέ δυνατόν...
Εδώ είπαμε να σάς βοηθήσω νά περάσετε καλά...όχι νά μέ κυνηγάτε στό τελος  !
ΕΤΣΙ  ΛΟΙΠΟΝ...σάς ξεκαθαρίζω ότι το αρθρο αυτό θά ασχοληθεί εξαντλητικά με  :   1. Τό καντόνι τής Γενεύης και τήν ομωνυμη πρωτεύουσα του .
2 . Με το καντόνι του Valais .
3 . Μέ τό καντόνι του Vaud  ( ελαφρως ) .
4 . Μέ τήν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ιταλόφωνη πλευρά της Ελβετίας , το ξακουστό καντόνι του Ticino .
5 . Τα περίφημα Ελβετικά ski resorts πού αποτελουν μία από τις μεγαλύτερες  " βαρειές βιομηχανίες " τής χώρας .
Μιλάω ενδεικτικά γιά τό Zermatt , τό Verbier , τό Gstaad , τό  Crans-Montana , τό Villard καί ...εννοείται τά super κοσμοπολίτικα St Moritz , Klosters καί Davos  !
ΑΚΟΜΗ  :  Επειδή η Ελβετία σέ πολλές λίμνες της εχει ταυτόχρονα σύνορα μέ Γαλλία ( Lac Leman ) , Ιταλια ( Lago Maggiore ) , θά φροντίσω να σας υποδείξω κάποιες ημερήσιες εκδρομές καί πρός τα δύο αυτά κράτη .
Ειμαι βέβαιος ότι θά σας ενθουσιάσουν , καί θά τίς ευχαριστηθείτε δεόντως ...
Π.χ μία απόδραση από την Γενεύη πρός Annecy ( τήν Γαλλική εκδοση τής...Βενετίας ) καί την ονειρεμένη λίμνη της , η μία αλλη πρός τό νότιο τμήμα της Lac Leman μέ επισκέψεις σέ Yvoire , Evian les Bains...εκτιμώ πώς δέν << θά σας χάλαγαν καθόλου >> , νομίζω ή κάνω...λάθος  ;
Η τέλος αποδράσεις πρός Lago Maggiore συμπεριλαμβάνοντας τά Ελβετικά αλλά καί τά Ιταλικά highlights της....
▪○●□■▪○●□■▪○●□■▪○●~~~~~▪○●□■▪○●□■▪○●□■▪○●□■▪○●□


ΓΕΝΕΥΗ....GENEVE....GENEVA......GINEVRA...
                 ************************
O ορισμός αυτού πού λέμε " φιλική πόλη "   !
Μία από τί πιό " φίνες " πόλεις παγκοσμίως...
Μέ πληθυσμό περί τίς 200 χιλιάδες , δεσπόζει σέ ολη την λίμνη . Η πόλη οπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικων δουλεύει ασταμάτητα . Αμφιβάλλω αν θα βρείτε έστω καί εναν ανθρωπο πού νά...κάθεται  !
Εκτός φυσικά από τούς συνταξιούχους πού καί αυτοί ομως συμμετέχουν μέ τόν τρόπο τους στά κοινωνικά δρώμενα .
Στρατηγειο των μεγαλύτερων πολυεθνικων , τραπεζων καί οργανισμων . Περπατας καί νομίζεις οτι ακούς ή μυρίζεις τον θόρυβο τού χρήματος .
Ολα μέ διακριτικότητα καί ευγένεια .
Αλλά πάνω απ'ολα..ακρίβεια  (..τιμών ) .
Τσουρουφλίζουν οι τιμές γενικώς καθώς συμβαδίζουν μέ τούς θηριώδεις μισθούς καί τό γενικώτερο βιοτικό επίπεδο .
Αν αναλογισθειτε μάλιστα οτι καθως μιλαμε Ελβ.Φράγκο , δολλάριο καί Ευρώ , δεν απέχουν παρά ελαχιστα μεταξύ τους σάν ισοτιμία , μην απορήσετε άν ενας Starbucks καφές π.χ
που εν Ελλαδι χρεωνεται πρός 2,5 € , στήν Γενεύη θα απαιτηθουν 6 ( ! ) CHF...
Καί αναλόγως βέβαια κινειται καί το ξενοδοχειο , τό εστιατόριο κλπ.

Αλλοίμονο...είσαστε ενας απλός περαστικός από τήν πόλη..
Οι ντόποι βέβαια εχουν οργανώσει γιά τά καλά " τό παιχνίδι " !
Κινουνται οργανωμένα καί συντεταγμένα στά   " private clubs" .
Club γιά τά πάντα  : Tennis , bridge , ιστιοπλοια , αυτοκινήτου
καί...βάλτε να πάνε..
Οσο βεβαια τό επιτρεπουν οι ωρες εργασίας .

Ας δίνουμε σιγά-σιγά καποιες χρήσιμες πληροφορίες...
ΓΙΑ  ΚΑΦΕ...


1 . LES  RECYCLABLES .
Στήν Rue de Carouge .  Tο " αντίδοτο " στίς αλυσσιδες .
Μισο cafe - μισό δευτερο χέρι βιβλιοπολειο , φούξια καί πορτοκαλλί καθίσματα , lunch-dinner γεματα φαντασία , βραδυνά events μέ μουσικούς πού παίζουν jazz , bossa nova ,
Βραζιλιάνικους ρυθμους...Καί μέσα σ'όλα...καλές τιμές  !
Πολύ ευχάριστο .

2 . Cafe de la Presse . Χαριτωμένο με Ιταλικό ελαφρύ menu .

3 .Cafe Restaurant du Parc des Bastions .
Pavillion μέ Κυριακάτικο brunch , καφετερια , βεράντα τίς καλές μέρες , καί...παγοδρόμιο τίς χειμωνιάτικες .

4 . REMOR .  ( στήν παλιά πόλη  ) .
Μέ λίγο απ'όλα...
Παγωτό , γλυκά , τόστ , pizza καί αλλαντικά..
Πολύ trendy περιβάλλον , τό βράδυ μαλιστα φιλοξενεί και 
κιινηματογράφο !
* προσωπικό μου favourite .

5 . LA BUVETTE DES BAINS .
Πάνω στήν λίμνη...ψιλοτουριστικό . Γιά κάτι στά γρήγορα πάντως...

6 . BOREAL .
Πολύ καλός καφές . Διανοουμενοι , νεαροί επαγγελματίες τό προτιμουν γιά τα sandwich και τα snacks .


7 . COTTAGE CAFE .
Η έκπληξη . Εξωτερικά ένα αγροτόσπιτο .
Εσωτερικα σχεδιασμένο σάν home from home !
Καλο breakfast , θέα , πολύ καλές σαλάτες .

8 . LA THEIERE  QUI  RIT .
Σε ενα πλακόστρωτο δρομάκι στήν παλιά πόλη .
Αγγλικου στυλ ..ιδανικό γιά μια βροχερη μερα .

9 . LA  CLEMENCE .
Θεσμός στήν παλιά πόλη , εχει σάν ατου τήν εξωτερική ταράτσα του , τό καλύτερο παρατηρητήριο γιά περαστικούς .

Φυσικα λέει ο blogger , τα καλύτερα σημεια γιά top cafe-bar δέν ειναι άλλα από τα υπερπολυτελη ξενοδοχεια..
 (  καί η πόλη διαθέτει..ούκ ολίγα  ) .

ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ..
- Βολτες στην παλιά πόλη . Επισκεφθειτε τον Καθεδρικό 
Sain-Pierre καί την ομορφη πλατεια για πεζους Place du Bourg-de-Four . Τίς χαριτωμένες boutiques . Τούς αρχαιολογικούς χώρους πίσω απο τον Καθεδρικό . Προσφέρει αριστη θέα .

- Selfies στο περίφημο ύψους πίδακα νερου 140 (!) μέτρων
συντριβάνι . Καλύτερα σημεία...Η γέφυρα Mont Blanc και ο περίπατος στην αριστερη οχθη  !

- Ανεβειτε στο βουνό της Γενευης , τό Saleve .
Από τό τελεφερίκ στό Veyrier , ανεβαινετε γρήγορα στά 1380μ
και από εκει η θεα...δέν παίζεται  !

-  Η Γενευη λογω της ουδετερότητας που κρατησε η Ελβετια καθ'ολη τήν διάρκεια των πολέμων , βραβεύτηκε μέ τήν εκπροσωπηση στήν πόλη 2 παγκοσμιου κύρους οργανισμων..
Του ΟΗΕ ( Palais des Nations ) και του Ερυθρου Σταυρου .
( Red Cross ) . Πάρτε απαραιτήτως τό σχετικό Tour .

                   ****************         ****************


ΠΟΥ  ΜΕΝΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  ΓΕΝΕΥΗ....

Θυμάστε πού σας ελεγα κάτι γιά τίς τιμές στήν Ελβετία  ;
Εε λοιπόν τόν νού σας...
Ξυρίζουν κυριολεκτικά .
Συνιστω γιά να μήν βγει ..ξινό το ταξίδι , να κοιμηθειτε σε ένα από τά καμμιά δεκαριά πού βρίσκονται μεταξύ του Σιδηροδρομικου σταθμού καί της λίμνης .
Μαλιστα...ριξτε μιά ματιά στίς τιμές του Hotel Cornavin .
Ειναι συνήθως μαλακές , εχει ενα roof γιά τυπικό πρωινούλι και βρισκεται πολυ κοντά στον σταθμό .

Αν πάλι θέλετε νά κάνετε τήν << λεζάντα σας >> , καί να σας 
κοιτάνε απο << πάνω μέχρι κάτω >> (!)...τότε κάνετε μία επισκεψούλα γιά καφεδάκι + στά παρακάτω υπερπολυτελη...



1 . Swissotel Metropole .
Τό μόνο αξιόλογο από την πλευρά τής αγορας .
2 . Hotel d'Angleterre .  Στό Quai ( οχθη ) du Mont Blanc .
3 . 4 Seasons Hotel des Bergues . Δέν σας λέω τίποτα...
Προσεκτικά  !
4 . Mandarin Oriental .
5 . La Reserve . Τύπου resort , ..σέ πηγαινοφέρνουν μέ τό σκάφος τους στό επίκεντρο της λίμνης  !
6 . Le Richemond  . Grande Dame ..της πόλης  !
7 . Hotel Beau-Rivage ...Super ...
8 . Hotel President Wilson...λίγο τραβηγμένο πάνω στήν λίμνη.
9 . Hotel de la Paix .
10 . Hotel du Rhone , Quai du Rhone .
11 . Hotel des Armures .  ( πονηρό στήν παλιά πόλη ) .

Αυτα τα πενταστεράκια , βρίσκονται ολα στά πιό επιτελικά σημεία πάνω στήν λίμνη , πολυ κοντά το ενα απο τό αλλο .
Μήν σας μπαίνουν ομως..ιδέες , τάπαμε παραπάνω..τσουρουφλίζουν  !!
                   ÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷



ΑΛΛΑ  ΚΑΙ  ΠΟΥ  ΤΡΩΜΕ.....

Κατ'αρχάς ( κανόνας αυτός )..σέ ολα τά καλά ξενοδοχεια  !
Ενδεικτικά  :   Vertig'o στο Hotel de la Paix , Il Lago στο Four Seasons , Restaurant les Armures , στό ομώνυμο ξεν/χείο μέ καθαρά Ελβετική κουζίνα , Patara στό Beau Rivage κλπ...

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ......

1 . Brasserie Lipp .  
* favourite του blogger
2 . Au Pied de Cochon .
3 . Bistrot du Boeuf Rouge .
4 . Bistrot du Boucher .Cafe Calla .
5 . Cafe des Banques .
6 . Cafe Lyrique .
7 . Cafe des Bains .
8 . Chez ma Cousine .
9 . Izumi  ( γιαπωνέζικο ) .
10. L'Auberge d'Hermance .
11. L'Hotel de Ville .
12 . Le Chat Botte * (favourite στό Beau-Rivage ) .
13 . Le Jardin  ( Hotel Richemond ) .
14 . Le Lion d'Or .  ( στον λόφο του προαστείου Cologny ).
Ακριβο - Εξαιρετικό .
15 . Le Tse Fung .  (  top κινέζικο ) .
16 . Roberto . ( πολύ καλό Ιταλικό ) .
17 . Relais de L'Entrecote * ( διάσημο γιά το cafe de Paris steak).



ΚΑΙ  ΛΙΓΟ  SHOPING....

Κατ'αρχάς δύο ειναι οί δρόμοι πού ψάχνετε....
Καί οι δύο στήν αριστερή οχθη .
Η Rue du Rhone..αν σχεδιάζετε νά αδειάσετε τήν χρεωστική σας , καί η Rue du Marche γιά πιό..μαλακές καταστάσεις .
Η πρωτη πού λέγαμε ειναι γεματη από ολες τις μεγάλες παγκόσμιες φίρμες ρολογιών καί κοσμημάτων .
Μήν ξεχνάτε δέ οτι τά Swiss made ρολόγια μέ μάρκες οπως η Frank Mueller , Vacheron Constantin , Rollex κλπ και οί πωλήσεις τους , επηρεάζουν σέ μεγάλο βαθμό τήν πορεία της Ελβετικης οικονομίας .
Στήν Rue du Rhone , καί καθως βαδίζετε θά αντιληφθειτε οτι αποτελει την γειτονιά των τραπεζων και των κοσμηματοπωλειων , μέ κάποιες μικροδιακοπές γιά να χωρέσουν καί οι μεγάλες boutiques της ενδύσεως καί υποδήσεως .


Ακόμη , επιβλητικό φανταζει το Harrod's της πόλης , το υπέροχο πολυκατάστημα GLOBUS .
Εχει τά πάντα , προσωπικά μού αρέσει το foodies hall κατά μηκος του ισογείου αλλά καί το υπόγειο μέ είδη διατροφης.
Βγαινοντας από τήν πίσω εισοδο στην Rue du Marche , επισκεφθειτε το πολυκατάστημα Bon Genie .
Κυριαρχει μέ τήν ποικιλία του σε ενδυση-υπόδηση .
Ακόμη μπείτε στό υπέροχο κατάστημα Davidoff  , μήπως καί απαντηθουν οι...τυχόν απορίες σας γύρω απο τα..πούρα  καί τά αξεσουάρ τους  !
Αν τα βήματα σας σας φέρουν στίς αρχες του δρόμου , μία βόλτα στούς ορόφους τού καλύτερου ( ακόμη και απο του Παρισιού ) FNAC , πού υπάρχει πανευρωπαικά...



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ  SHOPING...
Εκτός των μεγαλων φιρμων στην μόδα και τά αξεσουάρ πού θέλοντας καί μή θα πέσετε..απάνω τους , υπάρχουν καί κάποιες επιπλέον λύσεις γιά τί στυλιστικές σας αναζητήσεις !
Μία από αυτές ειναι το SEPTIEME ETAGE .
Εκει , ( 7 - 10 Rue du Perron ) η πρώην δημοσιογράφος μόδας νεουορκέζα Katharina Sand , εχει μεταφέρει ολο το προχωρημένο design του Los Angeles καί της Ν.Υορκης εκεί !
Πού νά διασχίζετε τωρα τους..ωκεανους....


ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ CONCEPT STORES....

Τό ευρύτερο block μεταξύ της Place du Molard καί των παράπλευρων στενών ή και μικρων κεντρικών " χωριων "
οπως τά Eaux Vives , η Carouge καί τό Quartier des Bains
αποτελουν τό << βασίλειό τους >> αλλά καί μία καλή ευκαιρία για ολους σας να χαζεψετε τους ενδιαφέροντες χώρους τους.
Σάν τέτοια συστήνω  :



1 . Le Bal des Createurs . Βιβλιοπωλειο , κομμωτήριο , γκαλερί τέχνης .
2 .Les Enfants Terribles . Vintage ρουχα , cafe bar κλπ.
3 . M.A.D GALLERY . Kinetic Art , ( πολύ πρωτοποριακή ) *
4 . Ozone Design .  Ρετρό goodies , Warhol σχέδια , περίεργοι καθρέπτες καί   " διάφορα "..συναφή  !
5 . Le Panape de Camela .  Κοντά στό πανεπιστήμιο .
6 . La Teinturerie , στήν Place des Augustin , γιά ανεξάρτητους designers .
7 . Lrs Recyclables στην Rue de Carouge , cafe καί second hand βιβλιοπωλειο .
8 . La Muse . ( Vivienne Westwood..σας λέει τιποτα ; ) .
9 . L'Apollinaire .  Multibrand store...
             """"""""""""""::::::::::::::     ::::::::::::::    """"""""":::::::::::::::""""""":::::::




Νομίζω αγαπητοί followers ότι ο blogger σας εδωσε μία 
πρώτη << καλή γεύση >> γύρω από τήν Ελβετία καθώς καί μία καλή ανάλυση τής ποιοτικότερης πόλης της , τής Γενεύης .
Ειχα υποσχεθεί στον πρόλογο , οτι θά σας ..τρέξω λίγο .. γύρω απόβτίς εξοχές της , αφ'ενός γιά να  " μυρίσουμε " μαζί τήν εκπληκτική εξοχή της , μέ τίς λίμνες καί τά βουνά της , αφ'ετέρου γιά νά σας προτείνω κάποιες must escapes  !
Σέ πρωτη φαση , λέω νά κλείσουμε κάπου εδω , γιά νά επανέλθω δριμύτερος με μία 5ερη πού θά ξεκινάει από την Malpensa , θα  " παίρνει "  την λίμνη Maggiore από αριστερά ,θα κάνει την Ιταλική διαδρομή της , θα ακολουθει πορεια προς
Montreux , ( στο νοτιο-Ανατολικο άκρο της λίμνης Leman ) μέσω Domodossola , Brug , Sierre , Sion , Martigny  !
Από το Montreux , θά περιηγηθούμε παρέα το βόρειο τμημα της Lac Leman , μέ απίστευτα ομορφα highlights , συμπεριλαμβανομένης τής Lausanne , μέ τελική κατάληξη τήν Γενεύη...
Με βάση τήν τελευταία , κατεύθυνση νοτιοδυτικά στο Γαλλικό 
καί γοητευτικότατο Annecy , μέ τά κανάλια καί τήν λίμνη του  !
Θά ακολουθήσει η επιστροφη...μέ οσα δέν είδαμε  : Το νότιο Γαλλικό κομμάτι της Leman μέβτα μπιζου..Yvoire , Evian les Bains . Καί βέβαια η τελική κάθοδος προς τίς λίμνες Μaggiore
( αυτήν την φορά από το Ελβετικό Ticino , με stop σέ Brissago , Ascona , Locarno , Bellinzona , γιά να περάσουμε πλέον στό τελικό σταδιο μέ το Lugano και τήν λιμνη του  !
Λέω μαλιστα , πρίν σας...συνοδεύσω στό αεροπλάνο σας στήν Malpensa , νά σας πάω μέχρι την θρυλικη Villa d'Este στην λίμνη τού Como  !
- Ελπίζω όλα τά παραπάνω νά ακούστηκαν ευχάριστα στα 
αυτιά σας και νά μέ εμπιστευθειτε...
- ΑΚΟΜΗ , ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ...η επίσκεψη στα διασημότατα Ελβετικά χιονοδρομικά θέρετρα γιά τα οποια λεγαμε εν τω προλόγω , θά αποτελεσει ενα ξεχωριστό  " δυνατό " κομμάτι στά...προσεχως  !



ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ  ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ....

Τό gadamseye , δέν ειναι καί δέν μοιαζει καθόλου μέ τά συμβατικά και ειδησεογραφικά sites , δέν ασχολειται μέ τα πολιτικά , ουτε φυσικά μέ το σαχλαμαροειδές Greek lifestyle .
Σέ ολες του τίς στήλες γράφεται μέ πολύ μεράκι και κόπο και το κυριωτερο..ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ 100% ...ερασιτεχνικό και ανεξάρτητο , μή δεχόμενο την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ  ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ  !


Τόν ακριβη λόγο πού δημιουργήθηκε πρίν απο 3 περίπου χρόνια , μπορειτε να τον πληροφορηθειτε , μέ μια ΑΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ MOTTO ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ... στό κατω-κατω τμημα της Home Page  ( κεντρικής σελίδας ) του  !
 
Εις τό επανιδείν....

▪○●□■▪○●□■▪○●□■▪○●□■~~~~~~~▪○●□■▪○●□■▪○●□■▪○●□■